la politique |
ائتلاف موشکی اعراب واسراییل علیه ایران
رویترز گزارش داده است، دولت آمریکا در حال تکمیل طرح سپر دفاع ضد موشکی در خاورمیانه است و به گفته مقامهای آن کشور بخشی از این طرح استقرار یک مرکز رادار پیشرفته در کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهد بود تا علاوه بر امکانات رادار اسرائیل بتواند با هرگونه حمله موشکی احتمالی از سوی ایران مقابله کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز دولت آمریکا به شکلی پنهانی در حال کمک به کشورهای عربی بوده تا با تقویت سیستم دفاع موشکی آنها همه را زیر چتر یک سیستم دفاعی سازمان دهد. به گفته مقامهای آمریکایی تکمیل این روند ممکن است 2 تا 3 سال دیگر طول بکشد. به نظر میرسد که طرح در حال تکمیل سپر دفاع ضد موشکی خاورمیانه شبیه به طرحی است که در زمان دولت جورج بوش برای اروپای شرقی و مرکزی به تصویب رسیده بود اما باراک اوباما سال گذشته آنرا لغو کرد.
اخبار و مباحث مربوط به سپر دفاع موشکی خاورمیانه تاکنون پنهان نگاه داشته شده است چون دولتهای عربی در مورد همکاری نظامی خود با آمریکا و با مشارکت اسرائیل در این طرح بسیار حساس هستند. مرکز رادار پیشرفته اسرائیل که در سال 2008 توسط آمریکا احداث شد قرار است بخشی از این مجموعه هماهنگ دفاع ضد موشکی علیه ایران باشد.
خبرگزاری رویترز میافزاید طراحان نظامی آمریکا معتقدند که یک مرکز قابل حمل و نقل و پیشرفته رادار در کشورهای حاشیه خلیج فارس توانایی این سیستم برای ایجاد یک سپر دفاعی در کل منظقه را به شکل چشمگیری افزایش خواهد داد. ولی تاکنون هیچیک از این کشورها داوطلب میزبانی و استقرار این مرکز در خاک خود نشدهاند.
برپایه این گزارش مقامهایی آمریکایی ترجیح میدهند که مرکز رادار در حاشیه خلیج فارس در نقطهای مستقر شود که بتواند به خوبی با رادار موجود در جنوب اسرائیل هماهنگی پیدا کند. یک مقام نظامی آمریکا گفت: «ایده یک چتر دفاعی منطقهای از مدتها پیش مطرح بوده است ولی اکنون به نظر میرسد که اجزاء این طرح در حال شکلگیری هستند.»
تنها مورد دیگر از این نمونه مرکز رادار پیشرفته است غیر از اسرائیل ، در سال 2006 در ژاپن مستقر شده است و هدف آن مقابله با هرگونه حمله احتمالی موشکی از سوی کره شمالی است.
تسریع مراحل تدارکاتی و ساخت
به نوشته خبرگزاری رویترز تدارک تقویت سیستم دفاع موشکی در حاشیه خلیج فارس در دو ران ریاست جمهوری جورج بوش آغاز شد و این برنامه در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما تسریع شده است. مقامهای دولت آمریکا میگویند مرتبط ساختن دو مرکز رادار پیشرفته در منطقه خاورمیانه بیشتر با مشکلات و موانع سیاسی روبرو است تا مشکلات فنی. یکی از یان موانع سیاسی همکاری بین دولتهای عربی منطقه است که به طور تاریخی به یکدیگر اعتماد ندارند.
هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا اولین مقامی بود که پیشنهاد کرد برای مقابله با خطر ایران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در یک سیستم دفاعی مشارکت کنند. برخی از منتقدان در آن زمان گفتند که پیشنهاد وی در حقیقت به نوعی پذیرش این نکته است که برخورداری ایران از سلاح هستهای اجتناب ناپذیر است.
خبرگزاری رویترز از قول کارشناسان امور دفاعی خاورمیانه مینویسد که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در دوره اخیر توانایی و امکانات خود برای اقدامات مشترک و هماهنگ با پنتاگون را افزایش دادهاند. این تغییر احتمال شکل دادن به یک سپر دفاعی ضد موشکی را در منطقه تقویت کرده است.
بخشی از تغییراتی که این کارشناسان به آن اشاره میکنند گسترش تاسیسات موشکهای زمین به هوا از نوع پاتریوت در سالهای اخیر در کویت، قطر ، امارات متحده عربی و بحرین است و به گفته مقامهای آمریکایی انتظار میرود بر تعداد این نوع موشکها افزوده شود.
کارشناسان نظامی میگویند که سیستم رادار پیشرفته AN/TPY-?2 در شرایطی به خوبی عمل میکند که تاسیسات آن در محوری به شکل کمان دورادور منطقه مورد تهدید قرار داشته باشند. هنوز مشخص نیست که کدامیک از کشورهای حاشیه خلیج فارس استقرار این مرکز رادار در خاک خود را خواهند پذیرفت هر چند که به شکل بالقوه سه یا چهار کشور به عنوان نامزد احتمالی این کار مدنظر هستند.
بهبود همکاری
خبرگزاری رویترز مینویسد با توجه به اینکه مرکز رادار پیشرفته در جنوب اسراییل توسط نظامیان آمریکایی اداره میشود کشورهای عربی ممکن است قرار گرفتن در یک مجموعه هماهنگ با آن و بنابراین تماس و همکاری با آمریکا را راحتتر بپذیرند. چون همکاری مستقیم با اسراییل علیه ایران برای کشورهای عربی ممکن است حساس و زیانبار باشد.
در صورت تکمیل شدن این سپر دفاعی ضد موشکی علاوه بر دو مرکز رادار پیشرفته در جنوب اسراییل و حاشیه خلیج فارس مراکز و تاسیسات ضد موشکی دیگر در منطقه در این سپر دفاعی بزرگ ادغام خواهند شد. با استفاده از این سیستم هر کشور عضو این پیمان دفاعی میتواند در عین حال موشکهای ایران را رصد کرده و سیستم مقابله با آن را انتخاب کند.
رویترز میافزاید سیستم هشدار دهنده سریع این چتر دفاعی میتواند با مراکز رادار ناوهای جنگی آمریکا در منطقه خلیج فارس نیز مرتبط شود که از توانایی لازم برای انهدام موشکهای دور برد برخوردار هستند.
این گزارشمیافزاید، به گفته مقامهای دولت آمریکا پیشرفت برنامههای موشکی ایران و سرپیچی آن از قطعنامههای شورای امنیت برای توقف غنیسازی باعث شده که کشورهای عربی در زمینه دفاع موشکی با یکدیگر همکاری بیشتری داشته باشند.
رویتز در ادامه گزارش داده است، مقامهای آمریکایی میگویند خطر ایران حتی باعث شده که سال گذشته کشورهای عربی به شکل خصوصی با مقامات اسرائیل مذاکره کنند. دولت اسرائیل با سرعت بیشتری به نسبت کشورهای عربی در حال هماهنگی و ادغام در سیستم دفاع ضد موشکی آمریکاست.
رویترز در پایان مینویسد سیاست باراک اوباما برای پیشبرد سپر دفاع ضد موشکی در خاورمیانه برای شرکتهای تسلیحاتی و موشکی که این نوع تجهیزات را میسازند خبر خوبی خواهد بود
لینک ثابت - نوشته شده توسط Abolfazl sedghi در دوشنبه 89 خرداد 10 ساعت ساعت 12:41 عصر
دربــاره ی ما
کارشناس ارشد روابط بین الملل ،دانشجوی دکتری ومترجم زبان فرانسه
منوی اصــــلی
خبرنامه
آمار و اطلاعات
پیونــدهای روزانه
نــوشته های پیشین
آخرین نـــوشته ها
وصیت نامه شهدا
لوگوی دوستان
دیــگر امکانات